Начин на приготвяне
Най-важното нещо за почти всички рецепти с телешко, е да се вари с кокал, за да е хубав костния бульон и да не е безвкусно яденето.
Месото се вари със сол на вкус (най-добре в тенджера под налягане), докато е почти готово. Нарязва се на порции.
Лукчетата (цели, обелени и почистени), морковите (на парчета по 5 см.) и черният пипер се слагат в тенджерата и се варят 20-на мин. Добавят се картофите (пак на големи парчета) и целината (аз режа главата на парчета по 5-7 мм. и после на четири).
След 15 мин. се добавят целите доматчета. Вари се, докато картофите са готови.
При телешкото варено е много важно продуктите да останат на големи парчета (поне така ме е учила майка ми), слагат се по едно от всичко в купичката (1 парче месо, 1 картоф, 1 морков, 1 домат, 1 лукче, 1 парче целина).
По желание може да сложите и червена чушка (слага се между лука и картофите).
Класическото телешко варено е готово.
Коментари