Начин на приготвяне
Активирах маята в затопленото мляко със захарта.
В купа пресявам брашното добавям и солта, разбърквам и правя кладенче. Сипвам мазнината, добавям яйцата, като оставям единия жълтък за намазване.
Добавям маята и замесвам меко тесто. Оформих на топка и го завих в кърпа, оставям го да удвои обема си.
Кренвиршите срязвам по дължината.
От втасалото тесто разточвам кора с дебелина 1-2 см и режа на ленти, увивам около едно парче кренвирш, повтарям и с останалите.
Слагам ги в тава за печене, покрита с хартия, и ги оставям да се отпуснат за 30-40 минути, след това ги намазвам с разбит жълтък и по желание се поръсват със сусам.
Кренвиршките се пекат в предварително загрята фурна за 190°С за 20 минути или до златисто.
Вкусните балатонки са готови.