Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Турски бюрек по автентична рецепта

Турски бюрек по автентична рецепта

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Турски бюрек по автентична рецепта
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
02/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Неустоимо вкусен автентичен бюрек Ето така се прави"

Необходими Продукти

  • турски кръгли кори за баница - 3 бр.
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 150 мл
  • прясно мляко - 300 мл
  • газирана вода - 150 мл
  • сол - 1/4 ч.л.
  • сирене - 300 г
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • пресен магданоз - 1 връзка
  • краве масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този изключително вкусен турски бюрек по автентична рецепта използвах ръчно точени турски кори, които са с кръгла форма, доста големи и за това три са напълно достатъчни. Майсторски направени и меки, като кадифе.

Пълнежът се състои от течна част и смес от сирене с магданоз.

За течната част в купа се разбиват двете яйца и белтъкът на третото. Към тях се прибавят олиото, прясното мляко, газираната вода и малко сол. Сместа се разбърква до пълното обединяване на продуктите. От заливката се заделя 1/2 ч.ч. за завършек.

Дъното на тава се намазнява и покрива с първата кора, но така, че краищата й да висят извън нея.

С черпак се налива от яйчено-млечната смес и с помощта на четка се разпределя навсякъде. Късат се парчета от другата кора, като леко се смачкват и отново се заливат.

Следва отново ред кори и заливка. Тук вече се слага слой от натрошено сирене, смесено с нарязан на ситно пресен магданоз. Редят се пак кори и заливка.

Оставя се парче кора с големината на тавата, което се поставя най-отгоре, след като се загънат висящите краища от първата кора.

Към заделената заливка се прибавя останалият жълтък от третото яйце и три супени лъжици гъсто мляко.

Всичко се разбива, след което се залива за финал бюрекът. На няколко места се слагат малки парченца краве масло за повече вкус и аромат.

Бюрекът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: