Начин на приготвяне
За тази сладка питка за посрещане на бебе в дълбока купа пресейте брашното. В малка купа натрошете маята и добавете 1 с.л. захар, налейте топлата вода и разбъркайте, да се разтворят. Прибавете 2 с.л. от пресятото брашно и отново разбъркайте да се разтвори, покрийте купата и оставете на топло да шупне за около 10-15 минути.
В друга голяма купа чукнете яйцата (като отделите 1 жълтък), добавете останалото количество захар и разбъркайте, да се разтвори захарта.
Прибавете олиото, топлото мляко, оцета, ванилията и шупналата мая, разбъркайте.
Постепенно добавяйте от пресятото брашно, при непрекъснато бъркане (в едно от добавянията на брашно, добавете и солта), замесете меко тесто. Щом спре да се лепи тестото по пръстите, спирате с добавянето на брашно.
Към замесеното тесто прибавете мекото масло и месите, докато се усвои маслото от тестото.
Покрийте готовото тесто със стреч фолио и завийте с чиста плътна кърпа, оставете на топло, докато удвои обема си за около 1 час.
Премесете втасалото тесто до първоначалното му състояние. Разделете го на 14 еднакви но големина оформени гладки топчета.
В тава, постлана с хартия за печене, поставете едно от топчетата в средата и други осем около него на разстояние един пръст едно от друго.
Останалите 5 топчета разточете на тънки кори, четири от корите наложете една върху друга, като между тях важете с разтопено (но не горещо) масло, последната кора не мажете отгоре.
С нож за пица разрежете наложените кори на 8 еднакви триъгълни парчета. На всяко парче правите малък разрез по средата, промушвате острата част на триъгълника през него и издърпвате. Така процедирате с всичките парчета, подредете получените листенца между топчетата, които сте подредили около стените на тавата.
Останалата пета кора нарежете на 8 триъгълника и по същия начин с прорез по средата и прекарване през него на острия връх и издърпване. Подредете получените листенца върху и по средата на всяко топче.
Така оформената сладка питка за бебе оставете да втаса за около 40 минути. Нагрейте фурната на 170°C, намажете питката с разбитите жълтък, прясно мляко и олио. Поставете тавата в нагрятата фурна и печете за около 35-40 минути - до златисто кафяв загар и готовност. Извадете тавата от фурната и намажете с масло отгоре.
След 10 минути извадете внимателно питката от тавата и поставете върху скара, оставете да се охлади. Пригответе си захарна вода от 2 с.л. захар и 3 с.л. вода на слаб огън, до разтваряне на захарта, и оставете да се поохлади. Намажете с помощта на сладкарска четка специалната питка отгоре за повече сладост и гланц.
От солено тесто за декориране на питки си приготвяте елементи, които залепяте със гъст и охладен захарен сироп, приготвен 1:1 захар и вода.