Начин на приготвяне
Първо активирайте маята, а през това време разбийте яйцата със захарта до разтапянето ѝ.
Добавете топлото мляко и останалите продукти. Пресейте брашното и замесете еластично тесто, което намажете с олио и хубаво покрийте с фолио.
Оставете да втаса, след което разделете тестото на 5 еднакви топки и една малка топчица за центъра на питката. Разточете 5 еднакви обли кори и ги намажете с масло без последната.
Разрежете централната част на корите на 8 части, като не стигате до края, а оставате около 3 см. Всеки триъгълник хващате и промушвате отдолу-нагоре, като го издърпвате до центъра и така процедирайте със всички листа.
С нож или пръчица притиснете всяко листо по средата.
От малкото топче тесто разточете кора, изрежете кръгчета и като ги застъпвате и навиете, получавате роза, която поставете в центъра на питката.
Покрийте я с фолио и оставете да втаса. Намажете с разбития жълтък, поръсете със кристална захар и печете в загрята фурна на 160 градуса.
Сладката питка с роза за бебе е готова.
Коментари