Кюфтенца от леблебия

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Кюфтенца от леблебия1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • леблебия - 300 г нахут
  • зехтин - 105 мл
  • лук - 2 бр.
  • кимион - 1 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • салвия - 3 - 4 бр. пресни листа градински чай
  • магданоз - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 3 с.л. самонабухващо
  • брашно - 50 г
  • сол
  • черен пипер
  • репички
  • рукола
  • маслини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леблебията трябва да оставите за една нощ да престои във вода. Когато е готова, я измийте под течаща студена вода и я прецедете.

След това я сложете в тенджера, отново я залейте със студена вода и я оставете да заври. С помощта на решетъчна лъжица трябва да махнете пяната, която се образува на повърхността. Покрийте съда и оставете леблебията да ври за около 1 ¼ - 1 ½ часа, докато омекне.

Отделете няколко лъжици от течността, а леблебията прецедете и пасирайте, заедно с 2-3 с.л. от запазения бульон, до получаване на кадифена смес. 3 с.л. от зехтина загрявате в тиган и запържвате лука до златисто. Прибавете кимиона и чесъна, докато станат ароматни.

Накрая поръсете с листата градински чай и магданоз. Тази смес разбъркайте заедно с пасиранта леблебия, яйцата и самонабухващото брашно.

Подправете на вкус и оформете кюфтенца, колкото орехчета. Оваляйте ги в брашно и след като се загряли останалия зехтин ги запържете, докато станат златисти и хрупкави.

Извадете ги върху кухненска хартия и ги поднесете горещи, гарнирани с репичките, рукола и маслини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: