Начин на приготвяне
Пресейте двата вида брашно и добавете солта. Може да направите рогчетата и само с бяло пшенично брашно.
Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко. Покрийте съда и изчакайте 10 минути маята да се активира.
След това я прибавете към брашното заедно с киселото мляко и лъжица олио.
От посочените продукти замесете меко тесто, което сложете в купа и покрийте със стреч фолио.
Изчакайте 40-50 минути тестото да втаса и да удвои обема си.
През това време си пригответе плънката за домашните рогчета.
Обезкостете маслините и ги нарежете на ситно.
Аз приготвих и домашно песто, като блендирах пресни листа босилек, предварително измити и подсушени, малко орехи, скилидка чесън, малко зехтин и сока на 1/3 лимон. Накрая прибавих и малко настъргано Грана Падано.
Разбира се, вие може да използвате и готово песто.
Смесете изварата, босилековото песто, наситнените маслини и разбъркайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус.
Следващия път, когато приготвям тези рогчета, ще прибавя към плънката и няколко сушени домати, нарязани на ситно.
Щом тестото с лимец удвои обема си, го разделете на 8 равни части.
Всяка от тях оформете на топче и наредете върху набрашнена повърхност.
Разточете ги на тънко и сложете по лъжица от плънката, след което навийте на руло.
Наредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго, и ги оставете да втасат за още 20 минути.
След това смесете 1 жълтък с лъжица прясно мляко, разбъркайте и с тази смес намажете рогчетата.
По желание поръсете със семена, след което сложете да се пекат в загрята фурна на 180 °C за около 20 минути до златисто.
Чудесни рогчета с извара и песто, подходящи за всяка трапеза.
Бон Апетит!
Коментари