Зелеви сарми с ориз

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
34
17k
16/10/2008
"При приготвянето на сарми, майсторлъкът личи отдалеч - най-вкусните са колкото едно залче!"
Приготвяне50 мин.
Готвене45 мин.
Общо95 мин.
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо46 606
  • Преглеждания за месеца61
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • зелеви листа - предварително попарени в подсолена вряла вода,
  • кайма - телешка 250 гр.
  • ориз - 200 - 250 гр.
  • канела - на прах 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • лимонов сок
  • чесън - скилидки от 2 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сармите се правят малки, колкото палец, затова листата се нарязват. Маха се средната дебела жилка и двете половини на листото се нарязват на по още 2 парчета.

Накисваме ориза във вряла вода поне 30 мин. Измиваме го добре и го отцеждаме.

В мазнината слагаме 2-3 скилитки чесън, ситничко нарязани. След 1 мин при него слагаме каймата и леко я запържваме (само докато смени цвета си), слагаме 1 шепа ситно нарязан магданоз, разбъркваме и веднага слагаме и ориза. Като го разбъркаме, отстраняваме съда от огъня и посолявяме със сол, черен пипер и канелата.

Като поизстине сместта с нея напълваме сармичките, нареждаме един пласт на дъното на тенджерата и поръсваме с част от целите скилитки чесън; после втори ред сарми, пак чесън... и така докато сложим всичките сарми. Отгоре слагаме чиния или цели зелеви листа, заливаме с подсолена вряла вода и варим на тих огън. Когато ястието е готово, махаме чинията /целите зелеви листа и поръсваме с лимонов сок.

Традиционен български гювеч с капак 5л-23%
Приготвяй си тази рецепта в:
Традиционен български гювеч с капак 5л
23.99 лв.
18.47 лв.
Виж ››

За приготвянето на вкусно, ароматно и здравословно ястие винаги може да разчитате на този традиционен гювеч с капак и стилни вградени дръжки.

Рейтинг

5 7
4 8
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
К К
К К
15.05.2016 02:17
Дъщеря ми много ги обича!
0
0
койчо
койчо
05.02.2013 11:54
Добре че го каза , аз сега ще ги правя значи просто ще си сваря ориза предварително
2
0
аз
аз
22.12.2012 15:06
не съм опитен готвач изобщо и направих всичко както е описано , но ориза остана несварен макар че го киснах около 50 минути във вряла вода, за това не съм доволен от описанието, мисля че не е достатъчно подробно
1
1