Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Кюфтенца от спанак и сух хляб с доматено рагу

Кюфтенца от спанак и сух хляб с доматено рагу

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кюфтенца от спанак и сух хляб с доматено рагу
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Тези кюфтенца от спанак и сух хляб с доматено рагу са рецепта за Термомикс, но е адаптирана от мен за хората, които нямат този уред. Да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • Кюфтенца
  • спанак - 200 г размразен и отцеден
  • лук - 80 г
  • краве масло - 60 г
  • прясно мляко - 100 или 120 мл
  • моцарела - 150 г полузряла (или кашкавал)
  • рикота - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • стар хляб - 250 г сух
  • брашно - 40 г
  • кокосово брашно - за сгъстяване, само при нужда (може и галета)
  • индийско орехче - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • магданоз - 3 клонки
  • сол - 1 ч.л.
  • Доматено рагу
  • домати - 400 г на кубчета, от консерва
  • доматен концентрат - 2 с.л.
  • зехтин - 30 мл
  • лук - 120 г
  • чесън - 2 скилидки
  • мащерка - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • захар - 1 ч.л.
  • чери домати - около 200 г
  • вода - 100 мл
  • босилек - 1/2 връзка, пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с направата на спаначените кюфтенцата:

Накълцайте лука, запържете го до омекване в маслото (на умерен огън, за да не загаря) и прехвърлете в блендер заедно с мазнината.

Към него сипете добре отцедения и накълцан спанак, магданоза, брашното, млякото, натрошения сух хляб, яйцата и подправките.

Блендирайте на средни обороти, за да се смели всичко и стане гъста хомогенна смес за кюфтенца. Накрая прибавете твърдата моцарела на малки кубчета и разбъркайте.

Ако ви се получи рядка смес, е възможно да е от това, че яйцата са големи или спанакът не е бил перфектно отцеден. В такъв случай просто си добавете кокосово брашно до сгъстяване. Ако пък ви е много гъста, добавете рикота или малко мляко.

Покрийте сместа с фолио и приберете в хладилник да стегне.

През това време направете доматеното рагу или на прост език - доматен сос.

Накълцайте чесъна и лука и ги запържете в зехтина. Когато са готови, добавете доматите (на кубчета и концентрат). Поправете със сол, захар и мащерка и налейте 100 мл вода.

Гответе Рагуто около 20 минути под капак, после махнете капака и продължете готвенето, докато сосчето се сгъсти.

Преминете към следващата стъпка:

Извадете сместа за спаначените кюфтенца от хладилника и с намазнени или намокрени ръце оформете зеленчукови кюфтенца.

Подредете ги в уред за готвене на пара на два реда, а между тях сложете измитите чери домати.

Гответе 18-20 минути и веднага разпределете кюфтенцата в порционни чинии върху вкусното рагу от домати.

Гарнирайте с малките чери домати и стръкчета пресен босилек.

Добър апетит!

Забележка: Не съм пробвал да направя спаначените кюфтенца във фурна или пържени например, но може би се получило добре, стига да се овалят предварително в брашно или да се панират. В оригиналната рецепта са дадени на пара и аз така я следвам.

Източникът на тази чудесна рецепта за кюфтенца от спанак и сух хляб с доматено рагу е Cookidoo (платформата на Термомикс), но е адаптирана от мен за хората, които нямат този уред.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: