Начин на приготвяне
Започнете с направата на спаначените кюфтенцата:
Накълцайте лука, запържете го до омекване в маслото (на умерен огън, за да не загаря) и прехвърлете в блендер заедно с мазнината.
Към него сипете добре отцедения и накълцан спанак, магданоза, брашното, млякото, натрошения сух хляб, яйцата и подправките.
Блендирайте на средни обороти, за да се смели всичко и стане гъста хомогенна смес за кюфтенца. Накрая прибавете твърдата моцарела на малки кубчета и разбъркайте.
Ако ви се получи рядка смес, е възможно да е от това, че яйцата са големи или спанакът не е бил перфектно отцеден. В такъв случай просто си добавете кокосово брашно до сгъстяване. Ако пък ви е много гъста, добавете рикота или малко мляко.
Покрийте сместа с фолио и приберете в хладилник да стегне.
През това време направете доматеното рагу или на прост език - доматен сос.
Накълцайте чесъна и лука и ги запържете в зехтина. Когато са готови, добавете доматите (на кубчета и концентрат). Поправете със сол, захар и мащерка и налейте 100 мл вода.
Гответе Рагуто около 20 минути под капак, после махнете капака и продължете готвенето, докато сосчето се сгъсти.
Преминете към следващата стъпка:
Извадете сместа за спаначените кюфтенца от хладилника и с намазнени или намокрени ръце оформете зеленчукови кюфтенца.
Подредете ги в уред за готвене на пара на два реда, а между тях сложете измитите чери домати.
Гответе 18-20 минути и веднага разпределете кюфтенцата в порционни чинии върху вкусното рагу от домати.
Гарнирайте с малките чери домати и стръкчета пресен босилек.
Добър апетит!
Забележка: Не съм пробвал да направя спаначените кюфтенца във фурна или пържени например, но може би се получило добре, стига да се овалят предварително в брашно или да се панират. В оригиналната рецепта са дадени на пара и аз така я следвам.
Източникът на тази чудесна рецепта за кюфтенца от спанак и сух хляб с доматено рагу е Cookidoo (платформата на Термомикс), но е адаптирана от мен за хората, които нямат този уред.