Начин на приготвяне
Дораяки или Пържен гонг - японско ястие, направено от две пухкави палачинки, слепени с пастата Анко. Пълнежът се приготвя от сварен червен боб, подсладен със захар.
В купата с помощта на миксер разбийте яйцата със захарта и меда до побеляване около 3 минути. Медът трябва да е течен. Разтворете содата във водата и добавете към сместа.
Добавете пресятото брашно и разбъркайте до получаване на хомогенното тесто. Покрийте купата с домакинско фолио и оставете за 30 минути.
След това добавете 1-3 с.л. вода и разбъркайте. Тестото не трябва да е много гъсто, нито много течно.
Загрейте тигана и го намажете леко с олиото. Равномерно кафяв цвят на пухкавите палачинки може да стане само когато слоят масло в тигана е възможно най-тънък.
В средата на тигана с помощта на супена лъжица сипете от тестото, за да направите палачинка с диаметър около 8 см. Печете на слаб огън.
Когато на повърхността на палачинката се появят мехурчета, веднага обърнете и изпържете за около 10-20 секунди. Тестото е достатъчно за 8-10 японски палачинки.
Слепете палачинките две по две с пастата Анко.
Сервирайте топли Дораяки.