Начин на приготвяне
Накиснете червения боб за една нощ в студена вода.
На сутринта залейте боба с прясна вода и варете, докато омекне напълно (около 1.5 часа). Отцедете течността в отделна купа.
Пасирайте още горещия боб в блендер. Ако бобеното пюре е сухо, добавете малко от течността от боба.
Прехвърлете пюрето в тенджера, добавете захарта, разбъркайте добре и гответе на тих огън в продължение на 10-15 минути. По време на варенето бъркайте непрекъснато, за да не се изгори пюрето.
Готовата маса ще стане тъмнокафява или кестенява на цвят и ще започне да се слепва.
Охладете бобената паста и я навийте на няколко топки (от това количество се получават 12 бр.)
Сега можете да започнете да готвите десерти като дайфуку, йокан, дораяки и много други.
Готовата сладка паста от червен боб Анко може да се съхранява в хладилник от 2 до 3 дена.
За по-дълго съхранение я поставете във фризера, като я увиете във фолио или поставите пастата в пластмасов съд.