Начин на приготвяне
Разтопете трите вида мазнина (мас, масло и олио) и ги оставете да се охладят, но да останат течни.
Пресейте двата вида брашно в дълбока купа. Ако в ситото са останали по-едри частици от пълнозърнестото брашно, ги добавете и тях.
Прибавете солта и бакпулвера, разбъркайте и оформете кладенче.
Разбийте 1 яйце и белтъка на второто. Жълтъка заделете в купа за намазване на пълнозърнестите соленки.
Прибавете към яйцата 3 лъжици нискомаслено кисело мляко и оцета.
След това добавете разтопените мас, масло и олио и разбъркайте.
Прибавете тази смес към брашното и замесете средно твърдо маслено тесто. При необходимост добавете още малко брашно.
Накрая прибавете семената. Ползвах микс от ленено семе, слънчоглед, тиквено семе и сусам.
Готовото тесто за соленки разточете между два пласта хартия за печене с дебелина 0, 5 см.
След това го нарежете с нож за рязане на пица на ленти или в желана от вас форма.
Може оформите топчета, които да сплескате между дланите си и да се получат маслени бисквитки.
Наредете соленките в тави, покрити с хартия за печене и ги намажете със заделения по-рано жълтък, който смесете с малко вода.
Финално поръсете соленките с още малко семена и сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути, докато леко се запекат.
От това количество тесто излезнаха 2 тави от тези на фурната.
Получиха се много вкусни и хрупкави пълнозърнести соленки с лимец и семена, които са чудесни за хапване по всяко време.
По същия начин може да си направите солети, крекери или солени бисквити.
Бон апети!