Начин на приготвяне
Затопленото прясното мляко изливаме в купа и натрошаваме в него маята.
Към тях добавяме брашно и захарта, което трябва да е по 1 с.л .
Разбъркваме много добре и оставяме настрани, докато шупне, и маята.
Подготвяме си маслото, като го разтопяваме и към него добавяме олиото.
В друга купа чукваме яйцата, като отделим единия от жълтъците за намазван, добавяме захарта и разбиваме с миксер.
След това добавяме маскарпонето, ванилията, портокаловата и лимонова кора, маята, която е активирана и част от стопената мазнина.
Разбъркваме добре и започваме постепенно да добавяме брашното, като редуваме с мазнината.
Когато не можем да бъркаме и сместа започне да се сгъстява, го прехвърляме върху плота и добавяме цялото количество мазнина и брашно.
Когато е готово омесено го поставяме в купа, покриваме с прозрачно фолио, и оставяме да втаса.
Подготвяме си форми за печене, като покриваме с хартия за печене. Моите бяха заети затова не го поставих във форма а го оставих така на самата хартия.
Хубаво е да е във форма, защото придобива добра форма.
Подготвяме си и продуктите за плънката.
Когато тестото удвои обема, изваждаме го на набрашнена повърхност и го разделяме на 6 топки за два козунака.
Започваме с козунака във формата на плитка с три топки.
Разстиламе с ръце всяка една от топките на дълго и плоско парче, като поръсваме с ореховите едри ядки и сладкото от боровинки.
Усукваме всяко едно на фитилите и ги сплитаме в плитка.
Подпъхнете двата края и внимателно го прехвърлете в правоъгълната форма за печене.
Вторият козунак правим по същият начин, като него можем да поставим в обла форма за кекс.
Покриваме ги отново с фолио и ги оставяме да си втасат втори път.
Намазваме ги със смес от жълтък, олио и прясно мляко, нареждаме пожелание орехови ядки и поръсваме със захар.
Загряваме фурната на 170 °C и печеме до готовност.
Изваждаме и поставяме върху решетка козунак с маскарпоне по рецепта на Ани.