Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с маскарпоне по рецепта на Ани

Козунак с маскарпоне по рецепта на Ани

Козунак с маскарпоне по рецепта на Ани3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Кое е по-добре от козунак с шоколад? Козунак с маскарпоне и сладко от боровинки"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (размер L)
  • маскарпоне - 250 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - 200 г
  • прясна мая - 25 г
  • бяло брашно - 800 г
  • масло - 60 г
  • олио - 40 г
  • ванилия
  • портокал - 1 бр. кората
  • лимон - 1 бр. кората
  • за плънката
  • орехи - 150 г накълцани
  • сладко от боровинки
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопленото прясното мляко изливаме в купа и натрошаваме в него маята.

Към тях добавяме брашно и захарта, което трябва да е по 1 с.л .

Разбъркваме много добре и оставяме настрани, докато шупне, и маята.

Подготвяме си маслото, като го разтопяваме и към него добавяме олиото.

В друга купа чукваме яйцата, като отделим единия от жълтъците за намазван, добавяме захарта и разбиваме с миксер.

След това добавяме маскарпонето, ванилията, портокаловата и лимонова кора, маята, която е активирана и част от стопената мазнина.

Разбъркваме добре и започваме постепенно да добавяме брашното, като редуваме с мазнината.

Когато не можем да бъркаме и сместа започне да се сгъстява, го прехвърляме върху плота и добавяме цялото количество мазнина и брашно.

Когато е готово омесено го поставяме в купа, покриваме с прозрачно фолио, и оставяме да втаса.

Подготвяме си форми за печене, като покриваме с хартия за печене. Моите бяха заети затова не го поставих във форма а го оставих така на самата хартия.

Хубаво е да е във форма, защото придобива добра форма.

Подготвяме си и продуктите за плънката.

Когато тестото удвои обема, изваждаме го на набрашнена повърхност и го разделяме на 6 топки за два козунака.

Започваме с козунака във формата на плитка с три топки.

Разстиламе с ръце всяка една от топките на дълго и плоско парче, като поръсваме с ореховите едри ядки и сладкото от боровинки.

Усукваме всяко едно на фитилите и ги сплитаме в плитка.

Подпъхнете двата края и внимателно го прехвърлете в правоъгълната форма за печене.

Вторият козунак правим по същият начин, като него можем да поставим в обла форма за кекс.

Покриваме ги отново с фолио и ги оставяме да си втасат втори път.

Намазваме ги със смес от жълтък, олио и прясно мляко, нареждаме пожелание орехови ядки и поръсваме със захар.

Загряваме фурната на 170 °C и печеме до готовност.

Изваждаме и поставяме върху решетка козунак с маскарпоне по рецепта на Ани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: