Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Морковена торта»Морковена торта с орехи и портокали

Морковена торта с орехи и портокали

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Морковена торта с орехи и портокали5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Порции
12
"Вкусът на тортата не може да се опише с думи - опитайте я"

Необходими Продукти

  • моркови - 180 г настъргани
  • захар - 180 г
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 190 г
  • орехи - 100 г млени
  • бакпулвер - 1 пакет (10 г)
  • олио - 90 мл
  • канела - 1 ч.л.
  • индейско орехче - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 ч.л. на прах
  • портокали - 4 бр.
  • захар - 70 г
  • нишесте - 20 г
  • заквасена сметана - 500 г (20%)
  • захар - 130 г
  • маскарпоне - 250 г
  • сладкарска сметана - 100 мл
  • пудра захар - 50 г
  • портокалови кори - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и настържете морковите на ситно ренде. Разбийте яйцата със захарта и олиото.

Добавете орехите, подправките и пресятото брашно с бакпулвера.

Разбъркайте, добавете морковите и пак разбъркайте.

Печете при температура 165 градуса до готовност в две форми с диаметър 18 см (аз пекох в правоъгълни форми 19х13).

Охладете блатовете на решетка, увийте ги във фолио и приберете в хладилник за една нощ.

Обелете портокалите и ги нарежете, като отстранете костилките и тънките им ципи.

Смелете всичко с блендер (до желаната консистенция). Изсипете в тенджера, добавете нишестето и захарта. Гответе, като разбърквате, докато се сгъсти. Охладете напълно.

На следващия ден пригответе кремовете.

Смесете заквасената сметана със захарта, оставете за половин час, за да се стопи захарта и разбийте за малко с миксер.

В друга купа разбийте маскарпонето и сметаната с пудрата захар и прехвърлете сместа в пош.

Разрежете блатовете на две, покрийте всеки блат със заквасената сметана, след това с крема от маскарпоне направете страни по обиколката на тортата и напълнете със сместа от портокали (вижте снимката).

Сглобете тортата, без да я покривате с крема от маскарпоне отгоре.

Приберете морковената торта в хладилник за 2-4 часа.

След това покрийте тортата от всички страни с крема от маскарпоне и я украсете с портокалови корички.

Морковената торта с орехи и портокали е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#325598
Потребител#325598
Чудесна е!
17.04.2023 20:58