Начин на приготвяне
Сложете в тенджера водата, маслото и солта.
След като водата заври, а маслото се стопи, добавете брашното наведнъж и бъркайте с дървена лъжица до получаване на еднородно тесто.
Махнете тенджерата от котлона и оставете тестото да изстине. Прибавете яйцата едно по едно, като бъркате до пълно усвояване.
Прехвърлете пареното тесто в пош и офомете 15 топчета върху хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса първите 10-15 минути, след това намалете на 160 градуса и печете още 20-30 минути.
Извадете еклерите и ги оставете да изстинат.
Загрейте в тиган краве маслото и запържете ситно нарязания лук.
Добавете почистените и нарязани на дребно печурки, като ги запържите, докато течността се изпари. Добавете заквасената сметана, подправките и топеното сирене.
Гответе, като разбърквате периодично, докато топеното сирене не се стопи и всички съставки не се смесят. Оставете сместа да се охлади.
Разрежете солените еклери през средата и напълнете със сместа от гъбите.
Солените еклери с печурки са готови.