Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Лесни курабийки за Великден

Лесни курабийки за Великден

Лесни курабийки за Великден2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
17 мин.
Общо
77 мин.
Порции
15
"Любимите бабини курабийки за Великден - класика от детството."

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • брашно - около 400 г
  • лимонова кора - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусни великденски сладки, които не отстъпват по нищо на козунаците и панетонето.

В киселото мляко се слага содата бикарбонат, за да шупне. Яйцата се чукват в купата на миксера. Добавя се захарта и се разбиват. Добавя се киселото мляко. Маслото се разтапя в микровълнова и се добавя.

Лимоновата кора се настъргва. Сместа се разбиват. Брашното заедно с бакпулвера се пресява. Добавете към останалите съставки. Сменя се приставката на миксера с тази за тесто. Замесва се еластично тесто, като се доомесва на ръка.

Ако е необходимо, се добавя още брашно, но тестото не трябва да стане твърдо. От тестото се оформят топчета с големина колкото орех и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.

Оставя се по 3-4 см разстояние между всяко. Отделения жълтък се разбива с малко олио. Топчетата се намазват с разбития жълтък и поръсват със захар.

Пекат се всички курабии в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-17 минути или до придобиване на златист цвят.

Разнесе се ароматът на лесните курабийки за Великден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: