Начин на приготвяне
Вкусни великденски сладки, които не отстъпват по нищо на козунаците и панетонето.
В киселото мляко се слага содата бикарбонат, за да шупне. Яйцата се чукват в купата на миксера. Добавя се захарта и се разбиват. Добавя се киселото мляко. Маслото се разтапя в микровълнова и се добавя.
Лимоновата кора се настъргва. Сместа се разбиват. Брашното заедно с бакпулвера се пресява. Добавете към останалите съставки. Сменя се приставката на миксера с тази за тесто. Замесва се еластично тесто, като се доомесва на ръка.
Ако е необходимо, се добавя още брашно, но тестото не трябва да стане твърдо. От тестото се оформят топчета с големина колкото орех и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
Оставя се по 3-4 см разстояние между всяко. Отделения жълтък се разбива с малко олио. Топчетата се намазват с разбития жълтък и поръсват със захар.
Пекат се всички курабии в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-17 минути или до придобиване на златист цвят.
Разнесе се ароматът на лесните курабийки за Великден.