Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Усукан тутманик от моето село

Усукан тутманик от моето село

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2474k6431
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Закуската, която всички искат да заварят сутринта на масата в кухнята"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • суха мая - 7 г
  • брашно - към 550 г
  • За плънката
  • сирене - 250 г натрошено
  • краве масло - 80 г разтопено
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте 500 г брашно, добавете маята, разбъркайте и направете кладенче.

В друга купа поставете останалите продукти, разбийте с бъркалка и след това ги изсипете при брашното.

Замесете тестото за тутманик. В зависимост от големината на яйцата може да трябва да добавите още малко брашно, но не прекалявайте. Най-много добавете още 50 г. Оставете тестото да втаса за около 30 минути.

Втасалото тесто разделете на 4 равни питки. Всяка питка разточвате според размера на тавата ви, около 28-30 см.

Първата разточена кора се маже хубаво с масло и поръсва с част от натрошеното сирене. След това разточвате втората кора със същия диаметър и я налагате върху първата. Отново мажете с масло и поръсвате със сирене. Същото правите и с третата питка. Четвъртата я разточвате, налагате и намазвате с масло, но без да слагате сирене.

Имате кръг от 4 разточени кори. Този кръг го режете на 6 ленти. След това вземате една лента и я усуквате. Усуканите ленти нареждате в тавата. Оставяте усукания тутманик да втаса отново за 30-40 минути.

Преди да сложите селския тутманик да се пече, го намазвате с рабития жълтък и прясното мляко. След това го печете на 180 °C в предварително загрята фурна до готовност. В моята фурна, която е газова, се изпича за 30 минути.

Източник: Вкусни рецепти с Валерия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: