Начин на приготвяне
Измийте стафидите и ги накиснете в топла вода.
Нарежете краве маслото на кубчета и го оставете на стайна температура, за да омекне. Останалите съставки също трябва да бъдат на стайна температура.
В голяма купа сложете омекналото масло и го разбийте със захарта.
Добавете кремообразната извара и ваниловата захар и пак разбийте до еднородна смес.
След това добавете едно по едно яйцата, като бъркате след всяко с миксер.
В отделна купа пресейте брашното с бакпулвера.
Добавете половината от брашното в сместа и разбъркайте с миксер на гладко кексово тесто.
Отцедете стафидите от водата и ги подсушете с хартиени кърпи.
Сипете в купата останалото брашно.
Върху брашното изсипете подсушените стафиди и захаросаните портокалови корички на кубчета.
Смесете стафидите и коричките с брашното, а след това разбъркайте всичко внимателно с лъжица или шпатула до гладкост.
Тестото за сладкиша с извара се получава доста гъсто.
Намажете форма за кекс с малко масло, поръсете равномерно с брашно и изтупайте излишното брашно от формата или покрийте формата с хартия за печене. Ако ползвате силиконова форма - няма нужда да намазнявате и набрашнявате.
Аз пека в две правоъгълни форми с размери 31х10х5 см, покрити с хартия за печене.
Тестото втасва много добре при печене, така че по-добре да запълнете формата на половина, но не повече от 2/3.
Печете кекса със стафиди в предварително загрята фурна на 165-170 °C на средно ниво за около 40-60 минути.
Проверете с дървено шишче за готовността на кекса.
Оставете кекса да се охлади за 15-20 минути. След това го извадете и може да го поръсете с пудра захар.
Домашният кекс с извара, стафиди и портокалови корички има влажна нежна вътрешност и приятен вкус.
Кексът с извара, стафиди и портокалови корички се изяжда толкова бързо, колкото е приготвен.