Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с извара, стафиди и портокалови корички

Кекс с извара, стафиди и портокалови корички

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5377k2k1
Кекс с извара, стафиди и портокалови корички
Снимка: Juliya
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Кексът с извара, стафиди и портокалови корички се изяжда толкова бързо, колкото е приготвен."

Необходими Продукти

  • извара - 270 г кремообразна
  • краве масло - 150 г
  • захар - 250 г
  • ванилова захар - 10 г
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 пак.
  • стафиди - 100 г
  • захаросани портокалови корички - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте стафидите и ги накиснете в топла вода.

Нарежете краве маслото на кубчета и го оставете на стайна температура, за да омекне. Останалите съставки също трябва да бъдат на стайна температура.

В голяма купа сложете омекналото масло и го разбийте със захарта.

Добавете кремообразната извара и ваниловата захар и пак разбийте до еднородна смес.

След това добавете едно по едно яйцата, като бъркате след всяко с миксер.

В отделна купа пресейте брашното с бакпулвера.

Добавете половината от брашното в сместа и разбъркайте с миксер на гладко кексово тесто.

Отцедете стафидите от водата и ги подсушете с хартиени кърпи.

Сипете в купата останалото брашно.

Върху брашното изсипете подсушените стафиди и захаросаните портокалови корички на кубчета.

Смесете стафидите и коричките с брашното, а след това разбъркайте всичко внимателно с лъжица или шпатула до гладкост.

Тестото за сладкиша с извара се получава доста гъсто.

Намажете форма за кекс с малко масло, поръсете равномерно с брашно и изтупайте излишното брашно от формата или покрийте формата с хартия за печене. Ако ползвате силиконова форма - няма нужда да намазнявате и набрашнявате.

Аз пека в две правоъгълни форми с размери 31х10х5 см, покрити с хартия за печене.

Тестото втасва много добре при печене, така че по-добре да запълнете формата на половина, но не повече от 2/3.

Печете кекса със стафиди в предварително загрята фурна на 165-170 °C на средно ниво за около 40-60 минути.

Проверете с дървено шишче за готовността на кекса.

Оставете кекса да се охлади за 15-20 минути. След това го извадете и може да го поръсете с пудра захар.

Домашният кекс с извара, стафиди и портокалови корички има влажна нежна вътрешност и приятен вкус.

Кексът с извара, стафиди и портокалови корички се изяжда толкова бързо, колкото е приготвен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: