Кифли с мая

Кифли с мая
Снимка: Мария Ботева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
20
"2 кифлички от тези са напълно достатъчни, за да не изпитате глад следващите 2-3 часа"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 или 1.50 кг
  • мая - 40 г
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 200 г
  • олио - 200 мл
  • яйца - 6 бр.
  • ванилова захар - 2 п.
  • сусам - за попълване
  • локум - 2 кутиики
  • ябълков мармалад - 400 г
  • оцет - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От маята, мляко, захарта и 5 с.л. брашно се приготвя маята смес, която се оставя да втаса на топло.

След което прибавяме яйцата, олиото, брашното и една лъжичка оцет, за да стане тестото еластично.

Замесваме меко еластично тесто на дупки. Покриване тестото с кърпа на топло и оставяме да втаса около 1 час.

След като е удвоило обема си тестото за кифлички, го премесваме върху набрашнен плот.

Оформяме малки топки тесто, което разточваме. Аз го правя с чаша. В широката част слагаме плънката.

След като загърнем плънката хубаво притискаме краищата, за да не изтече. Оставяме ги отново да втасат.

След което мажем кифличките с жълтък, аз си оставям един от яйцата, които слагам в тестото. Поръсваме със сусам.

Печете кифлите с мая на 180°C в предварително зарята фурна около 40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: