Кавказки чак-чак

Нина НордНина Норд
Джедай
306268
Кавказки чак-чак1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10-12 бр.
"Един по-различен специалитет, който ще ви спечели от раз"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • яйца - 5 бр.
  • сметана - 1 с.л.
  • сода - 1/3 ч.л.
  • масло - 400 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 250 г
  • мед - 120 г
  • вода - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се смесват със солта, содата и сметаната и се загряват до 30 градуса. Добавя се пресятото брашно и се замесва тесто, докато се появят мехурчета, ако се разреже повърхността. Тестото се покрива с влажна кърпа и се оставя за един час.

Разточва се на кори с дебелина половин сантиметър. Корите се режат на ленти с дебелина 2 сантиметра и всяка се реже напряко на малки парченца с големина около половин сантиметър. За да не се слепват парченцата, се поръсват с малко брашно. Пържат се в загрята на 120 градуса мазнина – до появяването на леки мехурчета. Пържат се до златисто и се оставят да се отцедят.

Захарта се смесва с водата и се разтваря на слаб огън, като се разбърква и се оставя да кипне. Вари се 50 минути на слаб огън, като в края на варенето се добавя медът. Готовият чак-чак се залива с горещия сироп и се смесва. Слага се в чиния и с ръце, потопени в студена вода, се придава форма на купчината – кръгла, овална, конусообразна или пирамидална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: