Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Пресни картофки на фурна със синьо сирене

Пресни картофки на фурна със синьо сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пресни картофки на фурна със синьо сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Пресни картофки на фурна със синьо сирене, но ще се получат перфектни с обикновено козе"

Необходими Продукти

  • пресни картофи - 1 кг дребни
  • синьо сирене - около 150 г или на вкус
  • олио - 4 с.л.
  • магданоз - 1 с.л. сушен или пресен
  • копър - 1 - 2 с.л. накълцан
  • мащерка - 1 с.л. равна
  • сушени зеленчуци - 1 ч.л. с връх
  • черен пипер - 3 щипки, фино смляно
  • чесън - 6 скилидки
  • сол - на вкус
  • магданозено песто - за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте много добре картофите и ги сложете в тавичка, така че да са най- много два един върху друг. Ако са дребни пресните картофи, трябва да са цели, но при по-едрите могат да се нарежат на две половинки.

Сипете олиото и около един пръст вода. Добавете копъра, магданоза, мащерката, сушените зеленчуци, черния пипер и малко сол.

Сложете и скилидките чесън - обелени и цепнати леко. Разбъркайте добре.

Покрийте тавичката със алуминиево фолио и печете на 185 °C, докато омекнат картофите. Проверявайте ги от време на време.

Нарежете отгоре или натрошете синьото сирене. Подходящо е френско кремообразно със плесенясала вътрешност или например Горгонзола, която също е кремообразна, но пък трябва да се има предвид, че е по-силна като аромат.

Върнете във фурната без фолиото, за да се запекат картофките до апетитна коричка и сиренето да се разтопи.

Намажете с магданозено песто с повечко чесън и поднесете топли печени пресни картофки.

Добър апетит с моите пресни картофки на фурна със синьо сирене!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: