Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Орехова Торта»Орехов сладкиш с млечна глазура

Орехов сладкиш с млечна глазура

IskraIskra
Новак
16833081
Орехов сладкиш с млечна глазура
Снимка: Iskra
1 / 2
04/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Пухкав орехов сладкиш с млечна глазура - всяка хапва е като сбъдната мечта"

Необходими Продукти

  • За блата
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • белтъци - 5 бр.
  • сол - щипка
  • пудра загар - 1 ч.ч.
  • краве масло - 125 г (1 малък пакет)
  • брашно - 1 ч.ч.
  • За крема
  • кисело мляко - 500 г
  • мед - 7 супени лъжици
  • желатин - 1 пакет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се с подготовката на блата.

В купа разбиваме белтъците на сняг заедно с щипка сол. Уверете се, че купата е добре изсушена.

В отделен съд разбиваме маслото с пудрата захар. За предпочитане е да се използва миксер.

След като сме разбили белтъците и маслото, ги смесваме и разбъркваме с дървена или силиконова лъжица/шпатула.

Постепенно към сместа се добавят първо орехите, а после и брашното, като в това време сместа постоянно се разбърква.

Сместа се изсипва в намазнена и леко наръсена с брашно тава или форма за торта с ринг. Пече се на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или докато ореховият блат придобие леко златист цвят.

Кремът е изключително лесен и здравословен. Най-добре е да се подготви, след като блатът се изпече, за да може през това време да изстине.

Количеството мляко може да варира според желанията ви, както и медът. Двете съставки се смесват и се разбъркват много добре. Ако желаете може и с миксер.

Желатинът се залива с малко студена вода и се оставя да набъбне. След това се разтапя на водна баня и се излива на тънка струя в млечната смес при постоянно бъркане.

Излива се върху вече изстиналия блат и ореховият сладкиш се охлажда в хладилник за около 3 часа.

Ако желаете десертът да е още по-здравословен, може да заместите пудрата захар и брашното с други техни еквиваленти.

Също така може да експериментирате с млечния крем, като добавите парченца шоколад, нарязан на ситно или пасиран плод, може да украсите по свой вкус ореховия сладкиш с млечна глазура (например с домашен конфитюр).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Birgul
Birgul
Много вкусно стана, браво!
05.06.2020 09:23
2