Начин на приготвяне
Парчетата месо с кост натъркайте обилно с черен пипер, индийско орехче, кафява захар и малко сол. Поставете ги в купа заедно с дафиновия лист и настърганата портокалова кора и залейте със двата вида вино и портокаловия сок. Оставете да престоят така от 30 минути до 1 час.
През това време си подгответе зеленчуците - лук, морков и чушка се смилат на кашичка, а доматите се обелват и настъргват. Ако искате, може и да си ги нарежете на парченца и след готовността на ястието, да ги пасирате.
Зехтинът сгорещете на умерен до силен огън и запържете зеленчуците за 4 минути със малко сол. Сложете и доматите и след две минути - престоялите вече парчета Особуко. Запържете за кратко от всяка страна и налейте маринатата. Изчакайте алкохолът да се поизпари за 2-3 минути и налейте и бульона.
Намалете огънят и варете на малко над минималната степен около 1 час и 30 минути под капак. Наглеждайте си го от време на време, като сипвате още бульон или водичка, в случай че извира. Може да си добавите още от подправките - черен пипер и индийско орехче.
Пресните картофки измийте добре и ако желаете, обелете. Пуснете във врящата гозба, добавете още две-три щипки сол и размито в малко студена вода брашно. Варете още около 20 минути или до пълното омекване и крехкост на картофките и месото.
Поднесете това вкусно и ароматно ястие топло, поръсено с пресен магданоз по желание.
Свинското Особуко по нищо не отстъпва на телешкото, което е типично за италианската кухня. Много е важно за направата на това ястие месото да ври на наистина бавен огън, за да стане крехко, затова се иска търпение.
Също така не правете компромис да сложите какво да е вино в ястието, а ползвайте ароматно, плътно и качествено такова, за да получите перфектен резултат.
Добър апетит!