Начин на приготвяне
Днес приготвих за обяд вкусни картофи с гъби и арабски привкус.
Използвах пресни картофи, които измих добре, без да ги беля.
Нарязах картофите и гъбите на едри парчета.
На дъното на тава сложих олиото, пълна лъжичка от подправката рас ел ханут, сол и черен пипер на вкус.
Прибавих картофите и гъбите и разбърках добре.
Маслото нарязах и разпределих отгоре.
Вода не съм слагала, защото измих гъбите и те ще отпуснат.
Сложих тавата с картофите в загрята фурна на 200 градуса и пекох около час.
Междувременно разбърках 2 пъти.
След като картофите бяха готови, още горещи ги поръсих със ситно нарязани магданоз и 1 стрък пресен чесън и веднага сервирах.
Арабската подправка „Рас ел ханут“ съдържа букет от подправки като куркума, джинджифил, кимион, сминдух, кориандър, сладък и лют червен пипер, бахар.
В различните региони добавят от своите най-типични подправки към сместа. Вариациите са доста. Съставките обикновено се изпичат, след това се счукват с хаванче и накрая се смесват заедно.
В превод от арабски означава буквално „глава на магазина“ и всъщност представлява най-добрата комбинация, която може да забърка собственикът на магазина за подправки от стоката, с която разполага.
Опитайте и вие златисти печени картофи с гъби.