Начин на приготвяне
Форма 22-24/ 18-20 см добре намаслена с парче меко масло.
Плодовете, ако са замразени, леко се размразяват за не повече от 15 до 20 минути и се посипват с 1 с.л. захар от общата, така ще може захарта да полепне. Подреждат се на дъното на формата едно до друго.
В блендер/робот се изсипва останалата захар и лавандуловите семена.
Завърта се и се смила до прах за около 2 минути (лавандуловите семена може да се смелят и в мелница).
Прибавя се млякото, сметаната, яйцата и солта. Завърта се отново на средни обороти, да се разбие до хомогенност. Прибавя се брашното и отново се завърта, колкото да се приеме и сместа да бъде напълно гладка.
Цялата смес се излива върху озахарените плодове.
Пече се плодовото клафути на 180 °C с вентилатор за около 35 минути.
Сервира се с топка сладолед или топка гръцко кисело мляко или се поръсва с пудра захар.
Не се нарязва на правилна парчета, а при сервиране ягодовото клафути се загребва с лъжица.