Начин на приготвяне
Рецептите трябва да ви покажат колко креативни можете да бъдете в кухнята без излишни украшения. За моята рецепта мариновах пилето в мътеница за няколко часа и след това просто го овкусих със сол и черен пипер.
Мътеницата гарантира, че пилешкото месо е особено крехко. Имаше и пикантни картофи с едра горчица. Определено ще го правя по-често!
Цялото пиле първо се накисва в мътеница за 8-12 часа. За да направите това, подсушете пилето с няколко хартиени кърпи и го поставете в голяма купа или плик с цип.
Най-добре е да не използвате ръцете си за това, а да използвате например щипки или да поставите плика директно върху месото. Сега добавете мътеницата и поставете всичко в хладилника. Обръщайте пилето от време на време.
Извадете пилето от мътеницата и го намажете леко. Подправете със сол и черен пипер.
Картофите се измиват старателно и се поставят в голяма тава за печене или глинен съд с капак. Поставете пилето върху картофите, налейте около 100-200 мл вода, така че дъното на формата да е около 1 см покрито с вода.
Поставете капака на печеното и печете всичко за 60 минути на 200°C. Сега махнете капака, отстранете течността, намажете пилето с малко масло и добавете няколко бучки масло към картофите. Пече пилето с картофи без капак около 20-30 минути, докато кората стане златиста.
Поставете изпеченото пиле в чиния за сервиране. Смесете картофите с 2 чаени лъжички едра горчица и сервирайте с пилето.
Опитайте и вие този необикновен вариант за Цяло печено пиле с картофи.