Начин на приготвяне
Пилето се измива със студена течаща вода от вън и отвътре. Почиства се, ако има останали перушинки.
Картофите, бататите и морковът се обелват и се нарязват на едри парчета - картофите и бататите са на пръчици или полумесеци, морковът е на колелца.
Празият лук се почиства от външните листа и се нарязва на шайби. Всички зеленчуци се изсипват в гювеча, поръсват се със сол, черен пипер, кимион и малко олио. Налива се половин чаена чаша вода и се разбъркват.
Пилето се слага най-отгоре върху зеленчуците по корем. Поръсва се отвън и отвътре с червения пипер, сол, черен пипер, кимион и ронената чубрица. Полива се олио и се натърква.
Вътре в корубата също се капва малко олио. Целите скилидки чесън, обелени само от най-външните листа, се слагат вътре в пилето. В корубата му се изсипва една чаена чаша бира.
Пилето в гювеч се похлупва с капака и се слага в долната част на студена фурна.
Фурната се загрява на 180-200 градуса и пилето се пече час и 40 минути.
Последните петнайсет минути може да отхлупите капака на гювеча, за да се зачерви пилето отгоре и да придобие хрупкава апетитна копичка.
Добър апетит!
Коментари