Начин на приготвяне
Измийте пилето и подсушете с кухненски кърпи. Отделно в по голям съд с капак смесете киселото мляко и всички подправки на вкус.
Поставете пилето и втривайте трупа с тази смес, затворете капака на съда и го приберете в хладилник за 12-20 часа, да се маринова.
Нагрейте фурната на 180 градуса. Покрийте дъното на тава с фолио, поставете пилето върху него и поставете тавата във фурната.
Печете до златисто кафяв цвят и омекване на пилето за около 50-60 минути. За да се определи готовността на печеното пиле, достатъчно е да го пробиете с нож. Ако изтича бистър сок, месото е готово.
За ароматните запечени картофи:
Изберете продълговати картофи, обелете и нарежете на тънки ивици. Аз използвах къдрав нож, за по-красиво. Измийте нарязаните картофи и ги подсушете, посолете и поръсете с черен пипер и комбинацията от сухите подправки.
Налейте олиото и разбъркайте много добре. Поставете ги в тава, поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути до приятен златисто кафяв загар.
Гарнирайте цялото пиле на фурна с ароматните картофи запечени на фурна!