Начин на приготвяне
Приготвите чаша хубав черен чай (100 мл).
Измийте сушените плодове (по избор - стафиди, фурми, кайсии, сини сливи и др.) и ги нарежете на малки парченца.
Измийте и обелете корена на джинджифила, нарежете на много, много ситни кубчета (не го рендосвайте – по-вкусно е на парченца).
Накиснете сушените плодове и джинджифила в топлия чай и оставете на страна.
Нарежете краве маслото на кубчета и го оставете на стайна температура, за да омекне.
Яйцата също трябва да бъдат на стайна температура.
В голяма купа сложете омекналото масло и го разбийте със захарта.
След това добавете яйцата и меда и пак разбийте до еднородна смес.
В отделна купа пресейте брашното, добавете содата, солта и мления джинджифил.
Добавете на части брашното в сместа и разбъркайте, за да се получи гладко тесто.
Отцедете много добре сушените плодове и джинджифила от чая (останалият джинджифилов чай е много полезен).
Сипете в купата с тестото 2 с.л. брашно.
Върху брашното изсипете сушените плодове и джинджифила, смесете ги с брашното, а след това разбъркайте всичко внимателно с лъжица или шпатула до гладкост.
Тестото се получава доста гъсто.
Намажете форма за кекс с малко масло, поръсете равномерно с брашно и изтупайте излишното или покрийте формата с хартия за печене.
Печете кекса с плодове в предварително загрята фурна на 170 °C на средно ниво за около 50-70 минути.
Внимавайте да не изгори горната му коричка, а ако се наложи, покрийте го с алуминиево фолио.
Проверявайте с дървено шишче за готовността на кекса.
Оставете кекса с джинджифил да се охлади за 15-20 минути.
След това го извадете и може да го поръсете с пудра захар.
Джинджифиловият кекс със сушени плодове е невероятно ароматен, влажен и пикантен, с цвят на черен чай.