Начин на приготвяне
Загрейте в тенджера олиото, захарта и меда, за да се стопят.
Махнете тенджерата от котлона и охладете леко.
Добавете черния чая и содата и разбъркайте (сместа се разпени и увеличи обема си).
След това сипете канелата и джинджифила.
Добавете на части брашното и разбъркайте, за да се получи гладко тесто (не трябва да е много гъсто).
Нарежете сушените сини сливи на 3-4 части, смесете ги с 1 с.л брашно, а след това добавете към тестото за кекса и разбъркайте.
Изсипете сместа във форма за кекс, покрита с хартия за печене.
Печете кекса в предварително загрята фурна на 150 °C за около 40-60 минути.
След 20 минути, за да не изгори отгоре, покрийте го с алуминиево фолио.
Проверявайте с дървено шишче за готовността на джинджифиловия кекс.
Оставете кекса да се охлади, след това го извадете и го поръсете с пудра захар.
Джинджифиловият кекс е ароматен и сочен.
Подходящ е за вегетарианци и вегани, може да се консумира и по време на пости.