Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Фалафели с тиквички и нахут

Фалафели с тиквички и нахут

Фалафели с тиквички и нахут
Снимка: Виктория Константинова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"И хапвайте на корем вкусните фалафели с тиквички и нахут, гарнирани с чеснов сос"

Необходими Продукти

  • нахут - 400 г
  • тиквички - 1 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 5 скилидки
  • бял пипер
  • кимион - 1 ч.л.
  • кориандър - 1 ч.л.
  • сол
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 5 с.л.
  • галета - 5 с.л.
  • олио
  • кисело мляко - 400 г
  • майонеза - 3 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нахутът се отцежда. Сипва се в голяма купа. Тиквичката се обелва и измива. Нарязва се на едри парчета и се добавя в купата. Чесънът се обелва.

Две от скилидките се добавят в тази смес, а три се оставят за чеснов сос.

Лукът се обелва и нарязва на едро. Магданозът се измива. Слагат се при останалите продукти. Добавят се подправките - бял пипер, кориандър, кимион и сол. Чуква се яйцето.

Сместа за фалафели се пасира до хомогенна смес. По-лесно би се получило в блендера, но когато той изгори, действаме с подръчни материали.

Когато сместа е готова към нея се добавят галетата и брашното. Разбърква се. Подготвя се тава с хартия за печене и се намазва с малко олио.

С помощта на лъжица се загребва от сместа и се оформя нахутено кюфтенце. Нарежда се в тавата.

Същото се повтаря до употребата на цялата смес.

Пекат се фалафели на 180 °C за около 50 минути. Изпечените фалафелите с тиквички и нахут са по-здравословни от изпържените.

Гарнират се с чеснов сос. В купа се слагат киселото мляко и майонезата. Добавят се сол и зехтин. Заделения чесън се пресира и се добавя. Сместа се разбърква добре.

И хапвайте на корем вкусните фалафели с тиквички и нахут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: