Начин на приготвяне
Оризът се измива и се накисва в купичка със студена вода, поне един пръст над ориза. Така престоява поне 40 минути.
В тиган се поставя олио, колкото да покрие дъното на тигана, и се поставя орзо, да се запържи да светло кафяв цвят за около 3 минути, като непрекъснато се бърка.
Оризът се отцежда от водата и се прибавя при орзото, да се запържат заедно за още 3 минути. Прибавя се маслото и щом се разтопи се прибавя и 700 мл гореща вода и солта.
Остава се на средна степен на котлона под капак, като периодично се разбърква.
След като водата изври, се покрива тенджерката с кърпа и се оставя за още десетина минути.
При сервиране на вкусния пилаф се пълни в купичка или чашка и след това обръща върху плоска чиния.
Консумира се пилаф с орзо като гарнитура или основно ястие.