Начин на приготвяне
Сваряваме пастата. Аз лично предпочитам талиатели, ползвам пакет от 500 г, като не сварявам целия. Оставям малка част настрани, за да бъде по-сочна пастата.
Изливаме водата и оставяме да се отцежда, като посоляваме и добавяме малко олио, за да не слепне.
В касерола или дълбок тиган запържваме бекона, нарязан на кубчета. Добавяме наситнен чесън /количество по желание, аз ползвам 3 скилидки/. Запържваме съвсем за малко, за да не изгори чесънът.
Изсипваме сметаната при бекона и натрошаваме с ръка синьото сирене. Бъркаме докато се разтопи напълно, овкусяваме с черен пипер и сол.
Моят съвет е да направите сосът малко по-солен от вкусовите ви предпочитания, тъй като пастата е безсолна и ще отнеме от соленоста.
Изсипваме готовия сос в дълбока тенджера и добавяме сварената паста. Бъркаме да се омесят хубаво. Чукваме едно яйце и прибавяме суровия жълтък към пастата, така става по-пухкава. Бъркаме отново, да се разнесе жълтъкът.
Сервираме в чиния и поръсваме с пармезан. Да ви е сладко.
Рецепта, която открих случайно в едно списание и приготвям от над 15 години /с леки подобрения през годините/, изключително харесвана и любима вкъщи! Споделям я с удоволствие!
Най-вкусната паста със сметана и синьо сирене е готова.