Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа, прибавете захарта, щипка сол и разбъркайте. Добавете маслото, нарязано на кубчета.
Втрийте маслото в сухите съставки до образуване на маслени трохи.
Настържете на фино ренде само жълтата част на 1/3 лимон.
Разбийте 1 яйце и го прибавете към брашното, заедно с лимоновата кора.
Заделете малка част от яйцето за намазване на борда на галета.
Замесете меко маслено тесто, което увийте в стреч фолио и сложете в хладилник за 20 минути.
През това време нарежете черешите на две половини и махнете костилките.
Прибавете към тях 1 прахче ванилия и лъжичка царевично нишесте и разбъркайте.
Извадете тестото от хладилника и го разточете между два пласта хартия за печене на тънка кора с диаметър приблизително 30 см.
Махнете горния пласт хартия и сложете черешите, като оставите по 2-3 см по края без плънка. Поръсете черешите с малко кафява захар. Ако черешите са добре узрели и сладки, може да пропуснете захарта.
С помощта на хартията прегънете навътре частта, която е без плънка, за да оформите борда на галета и да не изтича плънката при печене.
Намажете борда със заделеното яйце и поръсете с ядки. Аз наредих няколко цели бадема.
Преместете галета заедно с хартията в подходяща тавичка и сложете пая да се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути
Сервирайте пълнозърнестия галет с череши охладен с топка ванилов сладолед.
Бон апети!