Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пълнозърнест галет с череши

Пълнозърнест галет с череши

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Пълнозърнест галет с череши
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
22/06/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Неустоим хрупкав галет с ароматна черешова плънка Поднесете с ванилов сладолед и се насладете"

Необходими Продукти

  • ОСНОВА
  • пълнозърнесто брашно - 150 г
  • масло - 60 г
  • сол - щипка
  • кафява захар - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • лимони - кората на 1/3 цитрус
  • ОЩЕ
  • череши - 250 г
  • царевично нишесте - 1 ч.л. (може и без)
  • кафява захар - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа, прибавете захарта, щипка сол и разбъркайте. Добавете маслото, нарязано на кубчета.

Втрийте маслото в сухите съставки до образуване на маслени трохи.

Настържете на фино ренде само жълтата част на 1/3 лимон.

Разбийте 1 яйце и го прибавете към брашното, заедно с лимоновата кора.

Заделете малка част от яйцето за намазване на борда на галета.

Замесете меко маслено тесто, което увийте в стреч фолио и сложете в хладилник за 20 минути.

През това време нарежете черешите на две половини и махнете костилките.

Прибавете към тях 1 прахче ванилия и лъжичка царевично нишесте и разбъркайте.

Извадете тестото от хладилника и го разточете между два пласта хартия за печене на тънка кора с диаметър приблизително 30 см.

Махнете горния пласт хартия и сложете черешите, като оставите по 2-3 см по края без плънка. Поръсете черешите с малко кафява захар. Ако черешите са добре узрели и сладки, може да пропуснете захарта.

С помощта на хартията прегънете навътре частта, която е без плънка, за да оформите борда на галета и да не изтича плънката при печене.

Намажете борда със заделеното яйце и поръсете с ядки. Аз наредих няколко цели бадема.

Преместете галета заедно с хартията в подходяща тавичка и сложете пая да се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути

Сервирайте пълнозърнестия галет с череши охладен с топка ванилов сладолед.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: