Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Пълнозърнест галет с тиквички, прошуто и сирена

Пълнозърнест галет с тиквички, прошуто и сирена

Пълнозърнест галет с тиквички, прошуто и сирена
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Ако трябва да приготвите нещо за вечеря, което знаете, че ще се хареса на всички вкъщи, то в такъв случай нашето предложение е тази рецепта за пълнозърнест галет с тиквички, сирена и прошуто"

Необходими Продукти

  • тесто
  • пълнозърнесто брашно - 90 г
  • брашно от лимец - 90 г
  • овесени ядки - 2 с.л.
  • пармезан - 30 г (или Грана падано)
  • бакпулвер - 1 ч л.
  • масло - 125 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • плънка
  • извара - 200 г
  • топено сирене - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • прошуто крудо - 100 г на слайсове
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • тиквички - 1 бр. малка
  • рукола - няколко пресни листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете двата вида брашно със солта, черния пипер, бакпулвера и фино настъгания пармезан. Разбъркайте добре.

Към тях прибавете студено масло, нарязано на кубчета. Втрийте с ръце до образуване на маслени трохи.

След това добавете яйцето и овесените ядки. Омесете тесто за галет, което увийте във фолио и оставете в хладилника за половин час.

През това време си пригответе плънката за сочния галет.

Нарежете тиквичката на тънки шайби и ги поръсете с малко сол. Поставете в гевгир, за да се отдели излишната вода.

Нарежете на дребни кубчета топеното сирене и кашкавала. Прибавете към тях изварата, както и всички подправки. Разбъркайте, за да се смесят съставките.

Извадете тестото от хладилника и го разточете върху лист хартия за печене.

Поставете плънката и я разпределете равномерно, като оставите по 3 см от края.

Накъсайте слайсовете прошуто и разпределете и тях.

Последно наредете резените тиквичка, като ги застъпвате леко.

С помощта на хартията загърнете краищата на тестото навътре, като покриете част от плънката.

Заедно с хартията преместете галета в тава за печене.

Сложете соления галет да се пече в загрята фурна на 180 °C за 30 минути.

Поднесете пълнозърнестия галет с тиквички, прошуто и сирена топъл, поръсен с няколко листенца прясна рукола и чаша бяло вино.

Добър апетит с този пълнозърнест галет с тиквички, прошуто и сирена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: