Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Суши»Суши Шийтаке

Суши Шийтаке

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Суши Шийтаке1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
75 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
110 мин.
Порции
16
"Не разбираме от суши, но опитахме това и е уникално"

Необходими Продукти

  • водорасли - 2бр.(нори)
  • ориз - 200 гр.(ориз за суши)
  • скариди - 150 гр.
  • гъби - 6 бр.(сушени шийтаке)
  • захар - 1 с.л.
  • соев сос - 1 с.л.
  • вино - 1 с.л. (сухо бяло вино или вермут)
  • вода - 1 с.л.
  • уасаби - 1 ч.л.
  • краставици - 1/2 (обелена и нарязана на тънки ивици)
  • авокадо - 1/2 (обелена и нарязано на ивици)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете гъбите в гореща вода за 30 мин. след което ги нарежете на тънки ивици. Сварете ориза за суши за около 25 мин. (да не е много размекнат). В тиган се слага да заври захарта, соевият сос, виното, след което го прибавете към сварения ориз и разбъркайте. Оставете оризът да се охлади за около половин час.

Разгънете внимателно листото нори и го поставете върху рогозка за суши( или мокра кърпа) с гладката страна надолу. Разнесете тънък слой от ориза, като се оставя разстояние от по един сантиметър от краищата което се намазва с пастата васаби . Отгоре се нареждат резените скариди, краставица, гъби и авокадо.

Внимателно навивайте листото на руло. По същият начин пригответе и другото листо. Сложете така навитите рула да се стегнат в хладилник за около час, след което с остър нож се нарязва всяко руло на 8 равни части.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

никнай
никнай
Рецептата е на ниво.
Няколко неточности - ориза за суши се посправя само със сол и оризов оцет и е винаги бял и затова не се смесва със соев сос ...
31.01.2016 18:02
2
morskia
morskia
Консумира се с охладено бяло вино.
15.11.2011 15:40
мими
мими
Оризът в рецептата суров ли се слага или се приготвя по специален начин ?
14.01.2011 14:52
2
Покажи всички подкоментари