Начин на приготвяне
Подготвяме филето. Измиваме, махаме, ако има ципи, и режем на половина. Всяка половинка я филетираме, като започваме да режем през средата и почти до края на филето.
Разтваряме, ако е нужно, още на места изтъняваме по същия начин. Можем да срежем на 2 пилешки пържолки и така ще излязат 4 големи или пък на по-малки парчета.
Овкусяваме ги със сол и черен пипер, потапяме ги в разбито яйце, след това в галета и редим в тавичка. Прибираме в хладилника, докато приготвим соса.
Запържваме наситнения чесън в зехтин на котлона. Добавяме доматеното пюре, захар, сол, риган, черен пипер и оставяме да покъкри малко.
Включваме фурната на грил на най-силна степен.
Слагаме тавичката с месото на най-горния ред и печем 7-8 минути. Вадим, обръщаме с щипка и запичаме и от другата страна също 7-8 минути.
Изваждаме тавичката и заливаме с доматения сос. Слагаме парче моцарела върху всяко парче месо. Аз сложих по едно парче моцарела за салата и моцарела за сандвичи. Правила съм и само със салатената моцарела, също е вкусно.
Поръсваме пармезана и слагаме във фурната пилето с моцарела, като вече включваме функция фурна отгоре и от долу на 200 °C.
Печем около 20 минути. Може да поръсим с пресен босилек и риган готовото ястие с пилешко.
Уникално вкусно пиле по италиански.
Коментари