Начин на приготвяне
Яйцата се изсипват в купа и се разбиват с телена бъркалка на пяна.
На тънка струя се прибавя газираната вода при продължително разбъркване.
Маргаринът се оставя да се размекне на стайна температура, след което на малки парчета се прибавя към яйцата.
Към сместа се прибавя и олиото.
Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.
Сиренето за баницата се натрошава ва ситно в отделна купа.
Корите се разстилат на плот.
Тавата, в която ще се пече, се намазва много добре с олио.
Взимат се две кори за баница и се слагат в тавата.
Отгоре се нарежда от сместа и се слага от натрошеното сирене. Сиренето не се смесва със сместа.
По този начин се нарежда цялата баница, като най-отгоре се залива с останалата смес. Сиренето трябва да се разпредели между корите.
Нарязва се на парчета и се пече 40 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Великотърновска баница по стара рецепта е вкусна и любима на цялото семейство.