Начин на приготвяне
Няма по-добър начин да започнете деня от засищане със сладост и доброта. Например, да се насладите на вкусните датски кифлички бриоши с пудинг ванилия, типични за датските сладкиши.
Днес ще видим заедно как да ги направим лесно и само с няколко стъпки.
Направете пълнежа за кифличките, като започнете с приготвянето на пудинга, като следвате инструкциите на опаковката.
1 опаковка ванилов пудинг, съпътстващи съставки за приготвяне на пудинга, като 500 мл мляко.
Покрийте сварения пудинг с прозрачно фолио директно върху повърхността и оставете да изстине напълно. Не бъркайте, докато изстива!
Накиснете стафидите (по желание) в ром или вода.
Пригответе тестото за кифлчиките. Добавете маята към млякото, добавете малко захар, разбийте и оставете да престои 10 минути.
В купа смесете брашното със захарта, ваниловата захар и (по желание) бакпулвера.
Поставете всички съставки за тестото (включително сместа от брашно от предишната стъпка) с изключение на маслото в купата за смесване и започнете да смесвате.
След като тестото започне да се събира, добавете и маслото и разбъркайте всичко, докато се получи гладко тесто.
Оформете тестото на сфера, поставете го обратно в купата, покрийте го и оставете да втаса, докато удвои размера си (около 45 до 60 минути).
Разточете тестото на голям правоъгълник.
Разпределете охладения ванилов пудинг върху тестото, оставяйки празно пространство от всички страни. Поръсете стафидите върху пудинга (по желание).
Разточете хлабаво тестото на дънер.
Нарежете около 10 до 12 резена от този дънер, всеки с ширина около 2.5 см.
Поставете филийките върху тава с хартия за печене отдолу и покрийте с кърпа.
Смесете яйчния жълтък с млякото и намажете филийките с тази смес от яйца. Забравих да направя това във видеото.
Оставете да почине за още 15 до 20 минути и през това време започнете да загрявате фурната до 180°C/350°F. Използвам конвекционна фурна, температурата и времето може да се различават донякъде от другите фурни.
Изпечете и украсете датските кифлички.
Печете за около 25 до 30 минути. Оставете ги да станат малко златисти, преди да ги извадите.
Поръсете с пудра захар или пръски от пудра захар с лимонов сок ( вода), оставете кифличките с крем да изстинат малко и се насладете на топли или охладени.
Съвет: Можете да добавите към пудинга орехи или настърган шоколад както и плодове като праскови, кайсии и др. по ваш вкус .