Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Домашна пърленка с чубрица

Домашна пърленка с чубрица

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5866k1k5
Домашна пърленка с чубрица
Снимка: Людмила
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Ако знаете как ухае вкъщи, на този току що изпечен хляб с любимата ми чубрица..."

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 2 чаши
  • суха мая - 7 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • айран - 1 чаша
  • олио - 1 лъжица
  • захар - 1 щипка
  • чубрица - 1. 5 с.л.
  • масло - за намазване
  • шарена сол - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ползвам за мярка чаша с вместимост от 300 мл.

Първо на сух тиган запекох чубрицата, за да освободи аромата си.

След това в дълбока купа сложих брашното, солта, чубрицата, разбърках го добре.

Направих си айран от една и половина лъжица кисело мляко и хладка вода. Смесих с олиото и маята с щипка захар, просто разбърках добре всичко! Прибавих тази течна смес към брашното и бърках с лъжица. Когато се получи топка, доизмесих на ръка, на мен не ми беше нужно още брашно, но ако вашето тесто лепне, прибавете още малко брашно.

Готовото тесто покрих с прозрачно фолио и оставих в купата да втаса.

След около час, без да го премествам, го поставих в тава, намазана с масло и поръсена с брашно.

Оформих пърленката с ръце, нарязах с остър нож отгоре и намазах с меко масло, поръсих с шарена сол и мъничко бяло брашно.

Пекох на 200 градуса, като сложих в студена фурна.

Печем до желан загар.

Готовата пърленка завих с чиста кърпа.

Домашната пърленка с чубрица е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: