Начин на приготвяне
Ползвам за мярка чаша с вместимост от 300 мл.
Първо на сух тиган запекох чубрицата, за да освободи аромата си.
След това в дълбока купа сложих брашното, солта, чубрицата, разбърках го добре.
Направих си айран от една и половина лъжица кисело мляко и хладка вода. Смесих с олиото и маята с щипка захар, просто разбърках добре всичко! Прибавих тази течна смес към брашното и бърках с лъжица. Когато се получи топка, доизмесих на ръка, на мен не ми беше нужно още брашно, но ако вашето тесто лепне, прибавете още малко брашно.
Готовото тесто покрих с прозрачно фолио и оставих в купата да втаса.
След около час, без да го премествам, го поставих в тава, намазана с масло и поръсена с брашно.
Оформих пърленката с ръце, нарязах с остър нож отгоре и намазах с меко масло, поръсих с шарена сол и мъничко бяло брашно.
Пекох на 200 градуса, като сложих в студена фурна.
Печем до желан загар.
Готовата пърленка завих с чиста кърпа.
Домашната пърленка с чубрица е готова.