Начин на приготвяне
Пилето се измива и почиства. Поръсва се със сол, черен пипер и червен пипер, мащерка отвън и отвътре и се намазва навсякъде със свинска мас.
Картофите, морковите и гъбите се обелват и нарязват на едри парчета. Прехвърлят се в тавата за печене, поръсват се със сол, черен, червен пипер, мащерка, ситно накълцан чесън, добавят се и дафиновите листа и продуктите се поливат с олио. Разбъркват се хубаво и се налива в тавичката вода, колкото да покрие всичко.
Малка стъклена бутилка с вместимост 300 мл се напълва с вода и се поставя в средата на тавата с картофите, морковите и гъбите. Отгоре се слага пилето, така че бутилката да остане права във вътрешността му, като не е нужно да се подава отгоре.
Накрая се разпределя маслото, нарязано на тънки филийки върху пилето, картофите, морковите и гъбите и тавата се слага в най-долната част на студена фурна.
Фурната се включва на 200 °C и включен вентилатор, като след 30 минути се намалява на 180 °C. Пече се около час-час и половина, в зависимост от килограмите на пилето. Моето пиле беше 1.7 кг, изпече се за около 100 минути.
Периодично може да проверявате печеното пиле, да го поливате с отделилото се в тавата сосче и да въртите тавичката от време на време докато пилето на шише се изпече равномерно.
Така приготвено пилето е много вкусно и все едно е готвено на грил. Водата в бутилката няма да изври, а ще помогне пилето да се опече равномерно и отвътре.
Да ви е сладко с моето вкусно печено пиле върху бутилка!
Бон Апети!