Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Домашен кекс с лимонови корички

Домашен кекс с лимонови корички

Домашен кекс с лимонови корички
Снимка: Веселина Константинова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Такъв кекс може да се сервира с кафе, чай, какао или мляко, за обикновено парти или на празнична маса. Може да престои по-дълго време при правилно съхранение и не губи вкуса си."

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • ванилова захар - 10 г
  • бакпулвер - 15 г
  • брашно - 2 ч.ч.
  • лимонови корички - захаросани
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да започнете да приготвяте домашния кекс, оставете всички продукти да достигнат стайна температура, това е първата тайна за успешен кекс.

В дълбока купа разбийте с миксер яйцата със захарта. Не забравяйте да измиете яйцата си преди употреба, тъй като дори привидно чистите черупки могат да съдържат вредни бактерии.

Добавете олиото, киселото мляко и щипка сол. Солта в сладкия кекс действа като подобрител на вкуса.

Разбивайте старателно всеки път.

Пресейте брашното, смесено с ванилията и бакпулвера. Важно е да пресеете брашното, за да го наситите с кислород. Тогава сладкишът ще се окаже ефирен и ще се надигне добре при печене. Внимавайте с ванилията, в големи количества започва да горчи.

Прибавете на части брашното към течните съставки.

Разбъркайте добре тестото, така че да стане напълно хомогенно.

Добавете лимоновите корички. Аз използвах готови в пакетче, които се предлагат в големите вериги магазини, но можете и сами да си ги приготвите, като настържете кората на един лимон, който предварително сте измили с топла вода.

Отново разбъркайте.

Включете фурната да загрява до 180 градуса.

Изсипете тестото в намаслена форма. Може да поръсите дъното й леко с брашно.

Сложете формата във фурната и печете сладкиша за около 40 - 45 минути.

Когато горният слой на кекса леко покафенее, проверете го за готовност: пробийте с дървено шишче на няколко места, ако шишчето излезе сухо, тогава формата може да се извади от фурната.

Оставете домашния сладкиш да изстине във формата. След това внимателно извадете кекса/обърнете формата върху поднос/ и поръсете с пудра захар за разкош.

Бъдете готови за факта, че може да ви трябва повече или по-малко брашно от посоченото в рецептата. Съсредоточете се не върху количеството брашно, а върху желаната консистенция на тестото.

Имайте предвид, че всяка фурна е различна. Температурата и времето за готвене може да се различават от посочените в рецептата за тестения десерт.

Идеалният кекс за кафе или сладкиш за чай, за обикновено парти или на празнична маса. Може да престои по-дълго време при правилно съхранение и не губи вкуса си.

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Количеството брашно е 2 ч.ч.
Помолих Админ да направи корекцията в описанието на продуктите.
Описанието на рецептата отнема много време и понякога се допускат грешки.
Извинявам се!
18.09.2023 17:02
Анонимен
Анонимен
Точно това щях да напиша и аз даже в продуктите никъде няма брашно
09.09.2023 15:35
Анонимен
Анонимен
И къде е количеството на брашното? Непрекъснато неточни рецепти срещам
06.09.2023 10:09
1