Начин на приготвяне
Преди да започнете да приготвяте домашния кекс, оставете всички продукти да достигнат стайна температура, това е първата тайна за успешен кекс.
В дълбока купа разбийте с миксер яйцата със захарта. Не забравяйте да измиете яйцата си преди употреба, тъй като дори привидно чистите черупки могат да съдържат вредни бактерии.
Добавете олиото, киселото мляко и щипка сол. Солта в сладкия кекс действа като подобрител на вкуса.
Разбивайте старателно всеки път.
Пресейте брашното, смесено с ванилията и бакпулвера. Важно е да пресеете брашното, за да го наситите с кислород. Тогава сладкишът ще се окаже ефирен и ще се надигне добре при печене. Внимавайте с ванилията, в големи количества започва да горчи.
Прибавете на части брашното към течните съставки.
Разбъркайте добре тестото, така че да стане напълно хомогенно.
Добавете лимоновите корички. Аз използвах готови в пакетче, които се предлагат в големите вериги магазини, но можете и сами да си ги приготвите, като настържете кората на един лимон, който предварително сте измили с топла вода.
Отново разбъркайте.
Включете фурната да загрява до 180 градуса.
Изсипете тестото в намаслена форма. Може да поръсите дъното й леко с брашно.
Сложете формата във фурната и печете сладкиша за около 40 - 45 минути.
Когато горният слой на кекса леко покафенее, проверете го за готовност: пробийте с дървено шишче на няколко места, ако шишчето излезе сухо, тогава формата може да се извади от фурната.
Оставете домашния сладкиш да изстине във формата. След това внимателно извадете кекса/обърнете формата върху поднос/ и поръсете с пудра захар за разкош.
Бъдете готови за факта, че може да ви трябва повече или по-малко брашно от посоченото в рецептата. Съсредоточете се не върху количеството брашно, а върху желаната консистенция на тестото.
Имайте предвид, че всяка фурна е различна. Температурата и времето за готвене може да се различават от посочените в рецептата за тестения десерт.
Идеалният кекс за кафе или сладкиш за чай, за обикновено парти или на празнична маса. Може да престои по-дълго време при правилно съхранение и не губи вкуса си.
Насладете се!
Коментари
Помолих Админ да направи корекцията в описанието на продуктите.
Описанието на рецептата отнема много време и понякога се допускат грешки.
Извинявам се!