Начин на приготвяне
За този лесен гювеч единственото усилие е да почистим и нарежем зеленчуците.
След като ги измием добре, обелваме морковите, лука и чесъна. Нарязваме ги на едро.
Тиквичката, патладжаните и картофите режем на кубчета като за любимата мусака.
Накълцваме и стръка целина.
Слагаме всички подготвени зеленчуци в глинен гювеч или глинена тава. Добавяме граха, магданоза, червения пипер, розмарина, чубрицата и черния пипер. Наливаме повечко зехтин и вода да покрива наполовина продуктите + бялото вино. Посоляваме на вкус.
Слагаме капака и печем, докато поомекне всичко. Тогава отваряме капака, добавяме доматите на кубчета и разбъркваме. Ако има много течност, оставяме постния гювеч да се пече без капак на 200 градуса, докато сосчето се сгъсти и зеленчуците са добре омекнали.
Сервираме лесния гювеч с бяло вино с хубав домашен хляб.
Добър апетит!