Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Пикантна лютеница с патладжан за бърза консумация

Пикантна лютеница с патладжан за бърза консумация

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Пикантна лютеница с патладжан за бърза консумация
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
08/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3
"Остава само да си намажете филийка и да се насладите на вкусна пикантна лютеница с патладжан."

Необходими Продукти

  • домати - 1 кг
  • чушки - 1 кг
  • патладжани - 500 г
  • люти чушки - 5 бр.
  • сол
  • захар
  • черен пипер
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изпекох патладжана (2 бр) и чушките в чушкопек. След това ги обелих и накълцах на ситно.

Доматите потопих във вряща вода за минута, след което обелих и нарязах на дребно.

Нарязах също лютивите чушки на много ситно. Количеството на лютивите чушки може да варира според сорта, лютивината и предпочитанията ви за вашата лютеница.

Сложих доматите и лютивите чушки в тенджера на котлона и ги варих, докато се сгъстиха, като разбърквах периодично.

След това прибавих към доматите изпечените и накълцани чушки, и патладжани, олиото, сол, захар и черен пипер на вкус.

Оставих лютеницата с патладжан на котлона още 10-15 минути, като бърках непрекъснато.

По желание накрая може да се добави ситно нарязани 1-2 скилидки чесън и магданоз.

Готовата лютеница оставете да се охлади напълно и съхранявайте в затворен съд в хладилник до седмица.

За по-дълготрайна употреба може да консервирате в сухи бурканчета, които да варите 15 минути, от момента на завиране.

От това количество излизат 3 бурканчета лютеница с вместимост 350 мл.

Остава само да си намажете филийка хляб с квас и да се насладите на вкусна пикантна лютеница с патладжан.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: