Начин на приготвяне
Изпекох патладжана (2 бр) и чушките в чушкопек. След това ги обелих и накълцах на ситно.
Доматите потопих във вряща вода за минута, след което обелих и нарязах на дребно.
Нарязах също лютивите чушки на много ситно. Количеството на лютивите чушки може да варира според сорта, лютивината и предпочитанията ви за вашата лютеница.
Сложих доматите и лютивите чушки в тенджера на котлона и ги варих, докато се сгъстиха, като разбърквах периодично.
След това прибавих към доматите изпечените и накълцани чушки, и патладжани, олиото, сол, захар и черен пипер на вкус.
Оставих лютеницата с патладжан на котлона още 10-15 минути, като бърках непрекъснато.
По желание накрая може да се добави ситно нарязани 1-2 скилидки чесън и магданоз.
Готовата лютеница оставете да се охлади напълно и съхранявайте в затворен съд в хладилник до седмица.
За по-дълготрайна употреба може да консервирате в сухи бурканчета, които да варите 15 минути, от момента на завиране.
От това количество излизат 3 бурканчета лютеница с вместимост 350 мл.
Остава само да си намажете филийка хляб с квас и да се насладите на вкусна пикантна лютеница с патладжан.
Добър апетит!