Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Постна картофена яхния със зеленчуци

Постна картофена яхния със зеленчуци

Нашата КухняНашата Кухня
Новак
1214528
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Картофена яхния със зеленчуци - началото на един вкусен обяд или вечеря."

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • моркови - 3 бр.
  • грах - от консерва (300 г)
  • доматено пюре - 350 г домати на кубчета
  • червен пипер
  • сол
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с подготовката на зеленчуците за яхнията. Обелваме, измиваме и нарязваме на средно големи кубчета картофите.

Морковите ги нарязваме на половинки. В дълбока тенджера загряваме олио или зехтин. Докато мазнината загрява, нарязваме на ситно лука.

Когато мазнината загрее, изсипваме лука и разбъркваме. Оставяме го да се задуши за около 2 мин. След това добавяме морковите и оставяме за още 2 мин, докато омекнат.

След това е ред на доматеното пюре, както и на 1 ч.ч. и половина вода. Разбъркваме добре и оставяме да заври. След това добавяме картофите в яхнията.

Слагаме 1 с.л. червен пипер, сол на вкус и 1 с.л. захар, за да намаилм киселинноста на доматите.

Добавяме дафинов лист и оставяме постната яхния да ври, докато картофите омекнат, а водата изври.

След около 25-30 мин. яхнията е почти готова и можем да добавим граха. Оставяме да се готви на слаб огън за около 10 мин., след което сваляме от котлона.

Картофена яхния със зеленчуци сервираме с хляб без месене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: